De eigenschappen van de Cavalier King Charles Spanil

De Cavalier King Charles Spanil is een levendige, sierlijk en harmonieus hondje met een zachte expressie. Zijn karakter is sportief, aanhankelijk en beslist zonder angst. Ze zijn van temperament vrolijk, vriendelijk en niet agressief. De doorsnee Cavalier is een zeer gezonde hond en kunnen dan ook een leeftijd van 12 jaar en ouder behalen. Aangezien hij een lange vacht heeft vraagt hij een regelmatige kam-en wasbeurt. De schedel dient tussen de ogen bijna vlak te zijn. Zijn neusspiegel is zwart van kleur. De ogen zijn groot en zwart maar niet uitpuilend. De Cavalier heeft een regelmatig compleet schaargebit. Zijn vacht moet lang, zijdeachtig zijn zonder krullen. Het ideale gewicht is tussen 6 kg en 8.5kg.Kleuren variatie:
- Black&Tan: Ravenzwart met tan aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart. Het tan behoort helder te zijn. Witte aftekeningen is ongewenst.
- Ruby: Geheel diep rood gekleurd. Witte aftekening is ongewenst.
- Blenheim: Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of spot( een uniek raskenmerk).
- Tricolour: Zwart en wit goed verdeeld en gebroken, met tan aftekening boven de ogen, op de wangen,aan de binnenkant van de oren, onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen.